HTML

Az ILS Nyelviskola blogja

Idegen nyelven tudni kell - mi ebben segíthetünk.

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2008.10.03. 00:28 arnifi

Azok a ’fránya’ rendhagyó igék

Ezer éve kezdtem el angolt tanulni, középiskolás koromban. A tanárom ’jó fej’ volt, de elég nagy léptékben haladt, és sokszor megfeledkezett arról, hogy kezdők vagyunk. Ezért néha azt sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák amit tanulunk. Így jártam a rendhagyó igékkel is.

 

Aki angolt tanul, tudja jól, hogy az igének 3 alakja van: infinitive (1. alak), past tense (2.alak) and past participle (3. alak). A legtöbb ige szabályos, nagyon egyszerű képezni a 2. és 3. alakját, viszont rengeteg szabálytalan ige van. És itt jön a kemény munka! Ezeket be kell magolni a könyv végén lévő táblázatból.

 

Amikor gimnazista voltam, a tanárom egyik napról a másikra feladta azt a tömérdek rendhagyó igét, ami a könyv utolsó oldalán volt. Nem is tudtam a jelentésüket, fogalmam sem volt mi a harmadik oszlop, (a múlt időt már tanultuk, de a befejezett jelen időt nem) de igyekezni kellett, mert szódolgozatot írtunk belőle. Mit ne mondjak, ráment néhány álmatlan éjszakám.

 

Tanárként visszagondolok azokra a nehéz időkre, ezért mindig adok ötleteket, hogyan lehet ezeket az igéket könnyebben elsajátítani.

 

Íme néhány tipp:

 

Végy 3 különböző színű szövegkiemelőt, olvasd végig figyelmesen a rendhagyó igéket, és jelöld be azokat a következőképpen: zölddel húzd át azokat az igéket, amelyeket már tudod, sárgával azokat, amelyek egy kicsit bizonytalanul mennek, és pirossal jelöld azokat, amelyeket még egyáltalán nem tudod. Minden nap vedd kézbe a táblázatot, és csak a sárga és piros szavakat fusd végig.

 

Egy másik hatékony módszer szerint csoportosítanod kell a szavakat, a hangzásukat, kiejtésüket figyelembe véve.  Pl.: lose, lost, lost, shoot, shot, shot stb.

Külön csoportba tartoznak azok az igék, amelyeknek mind a három alakja ugyanaz: cut, cut, cut, let, let, let stb. illetve vannak olyan igék, amelyek első és harmadik alakja egyezik meg: become, became, become, run, ran, run stb.

 

Amikor tanulás közben rendhagyó igére bukkansz, húzd alá, és teszteld magad vajon ismered-e mind a három alakját. Ha nem vagy magadban biztos ellenőrizd a táblázatban, és írd ki a szótárfüzetedbe!

 

Ha csoportban tanulod az angolt, készítsetek közösen egy hatalmas táblázatot, amiben feltüntetitek ezeket az igéket, és rakjátok ki a tanterem falára!

Tanulj meg minden nap 3-4 új szabálytalan igét, írd őket le egy-egy szókártyára, és hétvégén találomra húzz a kártyákból, és ellenőrizd mennyit tudtál elsajátítani!

 

Kellemes tanulást!

 

RA

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nyelves.blog.hu/api/trackback/id/tr52693497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása