HTML

Az ILS Nyelviskola blogja

Idegen nyelven tudni kell - mi ebben segíthetünk.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2012.03.08. 20:39 arnifi

Friss, tavaszi hírek az ILS "háza tájáról"

Az ILS Nyelviskola vezetősége március 6-án tartotta meg a 2012-es év első sajtótájékoztatóját.

 

Császár Zoltán kommunikációs igazgató megnyitó beszédében kiemelte a nyelvtudás fontosságát és a nyelvvizsga jelenleg érvényes előnyeit. Ehhez csatlakozva Kiss Tibor képzési igazgató arról a két új nyelvvizsgáról számolt be, - a Zöld útról és a City Guilds-ről - amelyek napjainkban jelentek meg iskolánkban, bővítve az intézményünkben letehető nyelvvizsgák repertoárját. Ezután egy tanulmányi versenyről, az ILS Ösztöndíjról esett szó, majd a céges nyelvtanulás kedvező finanszírozási lehetőségeiről. A sajtótájékoztató végén örömmel újságolta a cégvezetés, hogy ez évben iskolánk újra elnyerte a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének  (NYESZE) a minősítését.

 

Hazánkban kulcsfontosságú legalább egy idegen nyelv elsajátítása. Császár Zoltántól megtudtuk, hogy Magyarországon magas a nyelvvizsgák értéke, és a nyelvvizsgarendszert a KER (Közös Európai Nyelvi Referenciakeret) alapjaira építették fel. A nyelvtudás és a tudást igazoló okirat, a nyelvvizsga, az élet rengeteg területén elkerülhetetlen, ezért egyre több nyelvvizsga közül választhatunk, nagymértékű a piaci kínálat. Természetesen a kereslet is számottevő, többek között azért, mert akik nyelvvizsga bizonyítványt szereznek különböző előnyökre tehetnek szert. A középiskolai diákok a felsőoktatási felvételi eljárásban a nyelvtudásért többletpontot kapnak. A középfokú C típusú államilag elismert nyelvvizsgáért 28, a felsőfokú C típusú államilag elismert nyelvvizsgáért 40 többletpont jár. Ez nyelviskolánkat is érinti, mivel nyelvvizsga-központ is vagyunk.

A nyelvtanulók által jól ismert vizsgák, az ECL, EURO, LCCI, ÖSD mellett két új nyelvvizsgával bővült a kínálatunk. Az egyik egy szakmai nyelvvizsga, melyet a Gödöllői Egyetem munkatársai dolgoztak ki, neve Zöld út, a másik egy régi nyelvvizsga, a Pitman, új köntösben, ami City Guilds néven lett akkreditálva.

Kiss Tibor tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy mind a két nyelvvizsgát három szinten: alap, közép és felsőfokon, komplexen lehet letenni, vagyis csak C típusú komplex (szóbeli és írásbeli vizsga együtt), nyelvvizsga bizonyítvány adható ki. Míg sok más vizsga esetében az akkreditált szóbeli és írásbeli vizsgákat lehet párosítani egymással, ennél a két nyelvvizsgánál nem áll fenn ez a lehetőség.

A Zöld út egyszerre kínál három nyelven – angol, német, francia -, évente három alkalommal szaknyelvi vizsgát, a következő szaknyelveken: gazdálkodási menedzsment, agrár- és környezettudományi, illetve műszaki. Mind a három szaknyelvi vizsgarészben van egy közös környezeti és környezetvédelmi vizsgarész. Például ha valaki műszaki szaknyelvből vizsgázik, akkor is kap környezetvédelemmel kapcsolatos feladatot. Aki átlagosan eléri a 60%-ot, az kaphatja meg a nyelvvizsga bizonyítványt, feltéve, ha az egyes vizsgarészeken külön-külön legalább 40%-os eredményt ért el.

A City Guilds őse a Pitman nyelvvizsga, ami a nyelvtanárok és nyelvtanulók részére is közkedvelt vizsga volt a ’90-es években. Hétköznapi nyelvhasználati képességeket, készségeket mér. A vizsgafeladat összeállítói és a pontozók arra kíváncsiak, hogy természetes élethelyzetekben, amelyeket modelleznek a vizsgahelyzetek, hogyan használják a nyelvet a vizsgázók. Egy évben hat vizsgaidőpont van, a vizsga során egynyelvű szótár használata megengedett.

Ezek után szó esett a 2009-ben alapított ILS ösztöndíjról. Hetedik, nyolcadik osztályos általános iskolai tanulók tesztelhetik a tudásukat angol és német nyelvből. Érdemes jelentkezni, mert a nyertesek ösztöndíjat kapnak, és közel egy évig oktatjuk őket iskolánkban. Az ingyenes tanulás mellett a diákok megismerhetnek egy számukra új tanulási kultúrát is, ami később is hasznukra válhat.  Idén március 24-én rendezzük meg a versenyt, és a megye összes általános iskolájából várjuk a jelentkezőket. Évről évre egyre népszerűbb ez a „tudáspróba”, hiszen a legmodernebb módszerekkel méri a nyelvtanulók írásbeli készségeit és ez évtől hallott szöveg értését is.

Császár Zoltán a céges nyelvoktatással kapcsolatosan is szolgált néhány újdonsággal. Január 1-én megszűnt az a lehetőség, hogy a cégek dolgozóik nyelvi vagy szakmai képzéseinek költségeit szakképzési hozzájárulási forrásból finanszírozhassák. Ennek kompenzálásaképpen az Új Széchenyi terv keretében márciusban új lehetőségek adódnak. Az új konstrukció segítségével pályázat keretében akár a teljes képzés költségének finanszírozása is lehetővé válik. A munkáltatók számára előnyös bizonyos támogatások igénybevétele, érdekük, hogy dolgozóik hatékonyabb munkaerővé váljanak azáltal, hogy több nyelven kommunikálnak.

Kiss Tibor örömmel közölte a megjelentekkel, hogy az ILS Nyelviskola 2012-ben is elnyerte a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (NYESZE) a minősítését, amire méltán lehetünk büszkék. Az inspektorok amellett, hogy írásban kérnek be szakmai dokumentumokat, az iskolát is meglátogatják. Többek között vizsgálják a nyelviskola színvonalát, szerkezetét, irányítását, a tanítás minőségét, az adminisztráció megbízhatóságát, pontosságát és a hallgatók megfelelő tájékoztatását. Eddig négyévente került sort a minősítésre, a hatékonyabb szakmai munka érdekében intézményünk ezentúl évente kéri az oktatási szerkezet vizsgálatát.

A sajtótájékoztatót Császár Zoltán egy új lehetőség igénybevételének a kihirdetésével zárta. A cégvezetés úgy döntött, hogy speciális, személyre szabott ingyenes tanácsadást nyújt középiskolások részére. Írásbeli és szóbeli szintfelmérést követően orientáljuk, tanácsokkal látjuk el a hozzánk forduló nyelvtanulókat, hozzásegítve őket ahhoz, hogy minél hatékonyabban, gördülékenyebben valósítsák meg a nyelvtanulással kapcsolatos elképzeléseiket.

Az ILS Nyelviskola dolgozóinak célja, hogy az itt tanulók és a nyelvvizsgára jelentkezők egyaránt eredményes és sikeres tanulókká, illetve vizsgázóvá váljanak.

Rozsnyai Aliz

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nyelves.blog.hu/api/trackback/id/tr964298496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása