HTML

Az ILS Nyelviskola blogja

Idegen nyelven tudni kell - mi ebben segíthetünk.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2012.05.06. 09:40 RozsAliz

Az esszéírás rejtelmei

Nyelvvizsgán az íráskészséget mérő feladatok egyike az esszéírás. Anyanyelvünkön is írunk esszét középiskolában és később főiskolai, egyetemi tanulmányaink során is, ezért ez a feladat kicsit közelebb áll a fiatal nyelvvizsgázókhoz, mint a hivatalos levél. Ennek ellenére alapos átgondolást igényel és sok jellemző sajátosságot kell figyelembe venni írójának.

 

Az esszét többnyire hivatalos, félhivatalos stílusban kell megírni, összevonás nem megengedett. (Tehát kerüld a túl „cikornyás” és a szlenges stílusban megírt mondatokat!) Érzelemnyilvánításoknak itt nincs helye, semleges stílusban írj!

A cím már magában foglalja azt az állítást, amiről egy jól felépített, érvekkel alátámasztott, logikus felépítésű szöveget kell papírra vetni.

Mielőtt elkezded a munkát, gondold át mit szeretnél írni! Készíts egy táblázatot, ami kulcsszavakat tartalmaz. (Pl.: két oszlopba írd le a szóban forgó dolog előnyeit, hátrányait, vagy azt mi szól ellene illetve mellette)

Az első bekezdést a címhez szorosan kapcsolódva egy olyan mondattal kezdd, aminek az a célja, hogy felhívja az olvasó figyelmét a témára. Írj egy általános, vagy személyes, mérlegelésre okot adó véleményt.

A következő rész több paragrafust tartalmaz, részletesen kifejted a témát. Felsorakoztatod az érveket, ellenérveket, (amelyeket a vázlatodban már lejegyeztél) példákkal támasztod alá a leírtakat. Minden egyes bekezdést kezdj egy kulcsmondattal – topic sentence - ezután érvelj! Érvelési technikád logikus legyen, használj oda tartozó kötőszavakat, kifejezéseket! Sokan bemagolják a különböző kifejezéseket, és azt hiszik, hogy a pontozó tanár attól ájul el, minél többet írnak az esszébe. Ez nem így van. Az igaz, hogy jelentős szerepük van a kötő és utaló szavaknak, de nem mindegy, hogy hol tűzdeled velük tele az írásodat. Nyelvvizsga felkészítő könyvekben találsz listát a kötőszavakról, és arról mi a céljuk és funkciójuk.

A záró bekezdésben következtetéseket vonsz le a leírtak alapján. Ez egy logikus befejezés legyen, nem kell bizonygatni az igazadat, egyszerűen írsz egy frappáns összegzést.

 

Ha kérdésed van, írj bátran a nyelvtanulas@ilsnyh.hu-ra!

 

R. A.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nyelves.blog.hu/api/trackback/id/tr534491056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása