HTML

Az ILS Nyelviskola blogja

Idegen nyelven tudni kell - mi ebben segíthetünk.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.09.18. 21:32 arnifi

Diploma és nyelvvizsa

Manapság szinte minden diploma kézhezvételéhez  szükséges legalább egy középfokú nyelvvizsga bizonyítvány.

 

Szintfelmérő tanárként nagyon gyakran szembesülök azzal, hogy az egyetemisták és főiskolai hallgatók zöme erre nagyon későn jön rá. Igazság szerint tudják ők, hogy nem kapnak diplomát addig, amíg nincs nyelvvizsgájuk, de a nyelvtanulás gyakran háttérbe szorul, mert mindig akad fontosabb dolog: van fontosabb (szakmai) tantárgy, akad néhány szigorú  tanár, kemény szigorlat stb.

 

A főiskola tantárgyak között nem szerepel az idegen nyelv oktatása, vagy ha igen, nem kötelező. Vannak olyan diákok is, akik a tanulás mellett dolgoznak, esetleg családot alapítanak, és emiatt még kevesebb idő jut a nylevtanulásra. Ennek az az eredménye, hogy mire az utolsó évet tapossák „ég a ház”. Kétségbeesetten kapnak a fejükhöz: „Te jó ég! Még egy nyelvvizsgát is össze kell hoznom fél év alatt!” Na ez az, ami lehetetlen! A nyelv nem olyan mint egy laza kollokvium, amire elég két nappal a vizsga előtt tanulni, rövidtávú memóriába ’bepakolni’, és két nap múlva elfelejteni. A nyelvtanulás többéves munkát igényel. 

 

Sajnos nem tudom sok jóval bíztatni azokat a diákokat, akik az utolsó percben kezdenek hozzá a tanuláshoz. Érett, felnőtt gondolkodással kell elkezdeni a felsőfokú tanulmányokat, belekalkulálva a nyelvtanulást is, és ha idejében (már első évesen!) felveszik az idegen nyelvet is, mint kötelező tantárgyat, akkor garantált csak a nyelvvizsga siker.

 

RA

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nyelves.blog.hu/api/trackback/id/tr86670571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása