HTML

Az ILS Nyelviskola blogja

Idegen nyelven tudni kell - mi ebben segíthetünk.

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2012.09.04. 16:54 arnifi

Mit tudhatunk meg egy szintfelmérésen?

Egyesek előre izgulnak, aggodalommal tele a szívük, amikor a szintfelmérés kerül szóba. Mások nem is tudják pontosan, mit várhatnak el egy ilyen megmérettetéstől. Hogy eloszlassuk az aggodalmakat és segítsünk rendet tenni a fejekben és a szívekben, íme néhány hasznos gondolat a szintfelmérésről.

 

1. A szintfelmérés nem hagyományos vizsga. Itt nem lehet rosszul teljesíteni vagy megbukni, ezért izgulni sem érdemes. 4 alapkészséget mérnek egyre nehezedő gyakorlatokon keresztül. Beszédkészség, hallás utáni beszédértés, olvasáskészség és íráskészség. A négy készség természetesen további, részletesebb tudásmérési eszközöket tartalmaz, mint például a szókincs, a nyelvtani készségek, az árnyaltsága a nyelvtudásnak, a mondatszerkesztési készségek és így tovább. A nyelvtanuló dolga csupán annyi, hogy amire tud, arra válaszol. Ahol már túl nehéznek érzi a feladatot, ott egyszerűen megállhat vagy pusztán kihagyhatja a kérdéses feladatot. Ez nem számít hibának. Ameddig képes könnyen eljutni, az mutatja meg, hogy a nyelvtudása az adott pillanatban milyen szinten van.

    

2. A szinteket jellemzően a Közös Európai Referenciakeret alapján határozzák meg. Ez az a mérce, mely az idegennyelvi készségeket 6 szintre sorolja be (A1, A2, B1, B2, C1 és C2) és amely alapján a magyarországi államilag elismert nyelvvizsgák szintjeit is meghatározzák. Aki például A1 szinten beszél egy nyelvet, annak a tudását így határozza meg a KER:

„Képes egyszerű kapcsolatteremtésre, ha a másik személy hajlandó a mondanivalóját kissé lassabban vagy más kifejezésekkel is megismételni, illetve segíti a mondanivaló megformálását. Fel tud tenni és meg tud válaszolni olyan kérdéseket, amelyek a mindennapi szükségletek konkrét kifejezésére szolgálnak. Egyszerű kifejezésekkel és mondatokkal be tudja mutatni a lakóhelyét és az ismerőseit.”   

 

3. Tudni azt, hogy jelenleg milyen szinten vagyok ebben a rendszerben azért nagyon hasznos, mert erre alapozva pontosan ki lehet számolni, hogy a kitűzött célom elérése (pl. középfokú nyelvvizsga)  érdekében mennyi tanulásra van szükségem. Ez hónapban, hetekben, de egész konkrétan tanulási órában is meghatározható. Aki ezt tudja magáról, azt nem érheti meglepetés. A lefektetett ütemtervet, ha módszeresen követi, a tervezett határidőre biztosan elérheti a célját.

Érdemes minél előbb bejelentkezni:

Szólj hozzá!

Címkék: nyelvtanulás német angol nyelv tudás nyelvvizsga szintfelmérés


A bejegyzés trackback címe:

https://nyelves.blog.hu/api/trackback/id/tr944755049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása