HTML

Az ILS Nyelviskola blogja

Idegen nyelven tudni kell - mi ebben segíthetünk.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2007.05.07. 14:12 arnifi

A felnőtt nyelvtanulókról

Mostanság a fiatalok egyre nagyobb része már a középiskolában megszerzi az első, de nagyon gyakran a második nyelvvizsgáját is. Mindennapi életünkbe mindinkább beépül az idegen nyelvek rendszeres használata, sokunk napi szinten kommunikál egy más ország nyelvén- legtöbbször angolul. A középiskolások jelentős részének ez már szerencsére természetes. Vannak azonban sokan a kicsit idősebb korosztály tagjai közül, akik most kényszerülnek arra, hogy tanulásba kezdjenek. A jelenség szintén nem új - az ’életfogytig’ tanulás ma már elengedhetetlen, ha bármelyikünk szakmájának értő művelője szeretne lenni.

A nyelvtanulásnak azonban vannak olyan sajátságai, amelyekre sokszor nem gondolunk, és amik miatt felnőtt hallgatóink sok sikertelenséget élnek meg. Ez természetesen nem támogatja az előrehaladásukat. A tanulmányaikat esetleg már évekkel korábban befejezett hallgatók önmagukkal szembeni magas szintű elvárásokkal látnak neki a feladatnak. Általában nincsenek is gondok addig, amíg a célnyelv megértéséről van szó. A nyelvtanár, a nyelv birtokában, természetesen el tudja úgy magyarázni a feladatokat, hogy azt a hallgatók nagy többsége megérti.

Vegyünk egy példát: „Szerettél egyetemista lenni?” - hangzik a megválaszolandó kérdés angolul. Idősebb diákjaink fejében rengeteg információ van magyarul, sok év tapasztalata, történései, amit ők korábban megéltek. A tanult nyelven viszont nem rendelkeznek még - csak mondjuk - egy öt éves gyerek szókincsével. Ezzel a szókészlettel viszont, érthetően, nem tudják elmondani mindazt, amit az adott kérdés felidézett.

Ez egy elég kellemetlen érzés, és viszonylag gyakran előfordulhat a nyelvórákon, el-elkedvetelnítve a tanulókat. Ha viszont ennek tudatában vagyunk, tanár-diák egyaránt, megérthetjük, hogy a rossz érzéseket nem a képességek nem megfelelő szintje okozza. Ha elfogadjuk ezt az érzést egy időre, folyamatosan dolgozunk a szókincs fejlesztésén, a nyelvi panelek használatát igyekszünk minél hamarabb megtanulni, ez a helyzet meghaladható és a tanulás örömet fog okozni.

Ez persze csak egy aspektusa a nyelvtanulás nehézségenek, de talán olyan, amire keveset gondolunk. Az érzelmeket érdemes figyelemmel kísérni minden tevékenységünk közben és megfelelő mederben tartani.

Mary

8 komment

Címkék: nyelv nyelvérzék nyelvoktatás


A bejegyzés trackback címe:

https://nyelves.blog.hu/api/trackback/id/tr2070831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adel 2007.05.13. 11:33:35

Igen, egy kicsit "gátlástalannak" kell lennünk, ha igazán jól akarunk beszélni egy nyelvet..ez pedig nem nagyon megy a felnőtteknek. De egy kis kreativitás és bátorság segíthet..
Pl. hogyan írja körül idegen nyelven egy felnőtt ember kezdő nyelvtanfolyamon a 'benzinkút' szót?Várom a tippeket, megoldás később...Na?

Judit 2007.05.14. 15:31:08

Adél:
Benzinkút: Ott veszem a folyadékot, hogy menjen az autó. (Um zu - szerkezetet lehet használni?)

adel 2007.05.15. 14:24:15

Kedves Judit, Jó ötlet, de sajnos nem ez a megoldás. Lehetne um ..zu ha aznonos lenne az alany....:-))
Szóval várok további ötletet, mert a felnőtt nyelvtanuló kb. 50-70 óra tanulás után mondott egy mondatot, és nagyon ötletesen!!!körülírta a benzinkút szót..
Nicht aufgeben, bitte!!!!

Judit 2007.05.15. 16:26:19

Adél: Fenébe. Az utolsó mondat azt jelenti, hogy ne adjuk fel? Illetve, mivel a jelek szerint csak engem érdekel a dolog, én ne adjam fel. Túlbonyolítottam, igaz? A 'benzin' szót lehet használni? Nyilván nem, hiszen akkor nem kellene ötletesnek lenni. Na, fussunk neki még egyszer: Ott etetem meg az autómat. (Ez elég blődre sikerült. De úgyse olvassa túl sok ember.) Mellesleg tiszta ciki, milyen kihalt a blog. Igazán megjelenhetne megint szűcs a jópofa idézeteivel. Hé, hol vagy, amikor szükség van rád?!

adel 2007.05.15. 22:19:47

Hát igen, hol vagy szűcs?
Jó ötletekre vágyunk???
Kedves Judit, igen, ha csak te vagy "talpon e vidéken", akkor te ne add fel...
De egyébként a "megetetem az autómat" ötlet, már nagyon ott van...
Közeledünk a megoldáshoz...
weiter so

szűcs 2007.05.17. 17:19:52

Itt vagyok, de nem fog tetszeni, amit mondok. Ez a mostani kommentváltás engem a legrosszabb rigó utcai hagyományokra emlékeztet. adel, azt kérdezted, hogy írja körül idegen nyelven egy felnőtt ember a benzinkút szót. Kaptál két választ, oké, az egyik nyelvtanilag hibás, a másik meg idióta, de válasz, és megérthető belőle a beszélő szándéka, magyarán megoldás. De mégse jó. Miért? Mert az a fazon, akitől hallottad, nem ezt mondta. Magyarán csak egy helyes megoldás van, amihez viszont gondolatolvasónak kell lenni.

adel 2007.05.18. 09:39:36

Szó sincs arról,hogy gondolatolvasónak kell lenni, és az sem talált, hogy 1helyes megoldás van, az egész annyiról szól, hogy mégis vannak olyan felnőtt nyelvtanulók, akik kreatívak és mernek! akár egyszerűen is megnyilvánulni, és szerettem volna, ha a blogon is írnak emberek ötleteket erre a feladványra, és megpróbálhatnánk még akár ki is találni,hogy az a "fazon" mit mondott annak idején. Ennyi..és szerintem Judit megértette mit is szeretnék...
Ja, és a kreatív nyelvtanuló így írta körül a szót: "Szomjas az autóm. Oda megyek"

Judit 2007.05.18. 13:17:54

Egy kicsit nem figyelek, és máris ketten védenek meg egymástól. szűcs: Kicsit meglepett a vehemencia, de ha jól sejtem, egyáltalán nem nekem szólt, szigorúan elvi alapon nehezményezted a dolgot. Tőlem oké, csak a szimplán szórakoztató Wodehouse után nem volt várható. Meg, ha engem kérdezel, fölösleges is volt. Az egész nem erről szólt. De azért jó, hogy figyelsz. Várjuk a következő idézetet. Adél: Köszi a védelmet! Lett volna még ötletem, de egyik se volt olyan jó, mint az eredeti megoldás. Node sebaj. Mikor jön a következő feladvány? Mert ez a kis pengeváltás nem vette el a kedvemet a dologtól. (Főleg, hogy engem voltaképpen nem érintett :) ...) Amúgy szerintem jót tett a blognak ez a kis pezsdülés.
süti beállítások módosítása