HTML

Az ILS Nyelviskola blogja

Idegen nyelven tudni kell - mi ebben segíthetünk.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2007.05.26. 14:06 arnifi

Nyelvtudás vagy nem nyelvtudás

Hogyan is lehetne megfogni ezt a kérdést? Mi is a nyelvtudás? Mitől mondhatjuk, hogy valaki tud egy nyelvet?

Nehéz meghatározni, mert rengeteg szempontot kell egyszerre mérlegelnünk. A nyelvtantudás, a szókicstudás nyelvtudás-e? Ha valaki szavakat ismer és hozzá szabályokat, hogy hogyan kell egymás után sorbarendezni a nyelv elemeit, attól tudja-e a nyelvet?

Attól tartok a fenti kérdéseim nem a helyes megközelítése a dolgoknak. Elméleti síkon tudhat valaki sokat, de ha ezt nem tudja gyakorlatba átültetni és ott kamatoztatni, akkor az nem tekinthető nyelvtudásnak. Annyira nem, hogy az is megtörténik, hogy valaki egyszerűen csak beszél és ért, de túl sok fogalma a szabályokról elméleti síkon nincsen.

Kicsit olyan ez, mint a kerékpározás. Elmondhatjuk az elméletet, hogy a kerékpár milyen részekből áll, ezek hogyan működnek, hogyan hatnak egymásra, még fizikai egyenletekkel is lefesthetjük, hogy mi is történik, ha a kerékpár halad, elmondhatjuk, hogyan kell rá felülni, hogyan kell elindulni, megtalálni és megtartani az egyensúlyt, hogyan kell a pedált tekerni és fogni a kormányt, hogy jó irányba menjünk. Ezt bárki kitűnően kifejtheti és elmagyarázhatja, ettől még nem tud kerékpározni. Ahhoz, hogy tudjon, mindez mitsem ér, talán hasznos, ha tudja, de nem feltétlenül szükséges. Az idegrendszerünk, az agyunk, a testünk nem ettől fog megtanulni biciklizni.

Azt hiszem, ilyen a nyelvtudás is. Felülsz a bringára és elindulsz. Felborulsz vagy nem? Ez itt a kérdés.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nyelves.blog.hu/api/trackback/id/tr287430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása