HTML

Az ILS Nyelviskola blogja

Idegen nyelven tudni kell - mi ebben segíthetünk.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.06.28. 19:34 arnifi

Intenzív osztály?

Sokan töltik a nyaruk egy részét azzal, hogy intenzív nyelvtanfolyamra mennek. Egy-két hétig mást sem csinálnak, mint reggeltől estig nyelvet tanulnak. Sokan kétkedve figyelik ezeket a korzusokat. Lehet-e intenzíven valóban tanulni? Van-e idő a tudás elmélyülésére? Lehet-e ilyen töményen tanagyagot elsajátítani?

Ezekre a kérdésekre sokan sokféle választ adnának, de a tapasztalat azt mutatja, hogy nyelvtanulás esetében az intenzív tanfolyamok hasznosak. Nem feltétlenül azért, mert sok lexikális tudást halmoznak fel a hallgatók rövid idő alatt, hiszen a szavak, a nyelvtani szabályok egy részét biztosan elfelejtjük hosszú távon gyakorlás hiányában. Az intenzív tanfolyam haszna egész másban rejlik.

Egy ilyen 5-10 napos szakaszban a hallgatók a házi felkészülést is beleszámítva gyakran napi 6-8 órát töltenek az idegennyelvvel. Az anyanyelvüket erre az időre szinte sutba dobják. Az agyuk, az idegrendszerük szinte átitatódik az idegennyelvvel. Pillanatok alatt olyan reflexek alakulnak ki, melyek heti 3-4 izolált tanóra esetén nem tudnak fejlődni. Kicsit olyan ez, mint amikor az ember külföldre utazik hosszabb időre és nem beszél az anyanyelvén jó ideig. Az idegennyelvi közeg elkerülhetetlensége, a kommunikáció szükségszerű kényszere olyan mértékben felgyorsítja a nyelvtudás fejlődését, az ember teljesítőképességét, hogy szinte önmagát felülmúlva kezd érteni és beszélni az adott idegennyelven.

Az olyan intenzív nyelvtanfolyamokon, ahol részben vagy egészben a hallgatók anyanyelvi tanárokkal találkoznak, ez a folyamat még inkább felgyorsul. A kommunikációs készségek: hallás utáni értés, kiejtés, reakcióidő, az információ feldolgozás és információ nyújtás készsége ugrásszerűen javulnak e rövid szakasz alatt és ezt követően is nagyrészt megmaradnak, ha utána a hallgató nem azonnal és véglegesen hagyja abba a nyelvtanulást. A tapasztalat itt megint azt mutatja, hogy akik részt vesznek 1-2 intenzív nyelvtanfolyamon, azok önbizalmukban erősödve még nagyobb kedvvel folytatják tovább a tanulást, magasabb és magasabb célokat maguk elé állítva.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nyelves.blog.hu/api/trackback/id/tr81543677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása