HTML

Az ILS Nyelviskola blogja

Idegen nyelven tudni kell - mi ebben segíthetünk.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2015.01.14. 14:16 arnifi

Idősebbek is elkezdhetik!

Nemrég egy keszthelyi wellness hotelben töltöttem el néhány napot. A szállóvendégek többsége osztrák nyugdíjas volt. Amikor összefutottam velük, teniszütővel a kezükben, fitten igyekeztek a pályára. Csodáltam őket és eszembe jutott, hogy a testmozgás mellett van még egy hatékony mód arra, hogy idős korban is megőrizzük a frissességünket: ez nem más, mint a nyelvtanulás.

 

Mi is kell ahhoz, hogy „örökifjú” maradjon az ember? Először is, nem szabad elhagyni magunkat. Az öregedést az elménkben kreáljuk, ezért törekednünk kell arra, hogy gondolatban fiatalok maradjunk. Aki életkedvét, vitalitását és memóriáját meg szeretné tartani aktív életet él, nemcsak a testét, az elméjét is edzi. Tudósok kimutatták, hogy egy új nyelv megtanulása pozitív hatással van az agyra, ami még akkor is így van, ha ez felnőtt korban történik. Egy új nyelv elsajátítása nemcsak az öregedést lassítja, hanem az olvasási készséget és az intelligenciát is javítja.

Az Európai Unió programjában szerepel az élethosszig tartó tanulás (LLL = Lifelong Learning), és már több nyelviskola indít tanfolyamokat kimondottan 50 éven felüliek részére. Tapasztalatból tudom, hogy az idősebbek a fiatalok között mindig felszabadultan viselkednek, és nagyon jól érzik magukat a nyelviskolai órákon. Sőt, sokan közülük könnyebben veszik az akadályokat, mint néhány gimnazista.

Nézzük tehát a senior nyelvtanulás pozitív oldalát:

A szellemi aktivitás, a mentális tréning lelassíthatja és megelőzheti az időskori leépülés folyamatát. A nyugdíjasoknak több idejük van, a tanulásnak nincs tétje, nem nehezedik rájuk nyomás, hiszen nem a teljesítményvágy és a nyelvvizsga bizonyítvány megszerzése motiválja őket. Nem szoronganak, ha valami nem úgy sikerül, ahogy eltervezték, nincs kényszer és kényszeredettség. A nyelvtanulás amellett, hogy hasznos, kellemes, szórakoztató szabadidős tevékenység is. Új barátokat szerezhetnek és még az unokáknak is példát mutathatnak.

 

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell! – a nyelvtanulás is olyan készségtárgy, mint a testnevelés, és sohasem késő elkezdeni…

R. A.

Szólj hozzá!

Címkék: 50 éves Nyugdíjas Nyugdíjasok 50 év feletti


A bejegyzés trackback címe:

https://nyelves.blog.hu/api/trackback/id/tr217073601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása