HTML

Az ILS Nyelviskola blogja

Idegen nyelven tudni kell - mi ebben segíthetünk.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2012.08.07. 15:49 arnifi

Mi a hatékony szótárhasználat titka?

Akár egynyelvű, akár kétnyelvű szótárt használunk ismernünk kell néhány titkot a hatékony szótárhasználattal kapcsolatban, különben könnyen előfordulhat, hogy a szótárazás túlságosan időigényes lesz és nem, hogy segíti, hanem inkább gátolja a haladásunkat a nyelvtanulásban. Néhány pontban összefoglaltuk, mi az, amire érdemes figyelni, hogy maximálisan segítsen minket a szótárazás.

            A szótárazás időigényes lehet, ha nem tudjuk kívülről az ábécét az adott nyelven. Ha egy szót keresünk és valahol felcsapjuk a szótárt, gyorsan át kell tudnunk látni a helyzetet, hogy az adott helyről előre vagy hátra és körülbelül milyen mértékben kell továbblapoznunk, hogy a keresett szót minél gyorsabban megtaláljuk. 10-15 másodperc hezitálás, idővesztés 10 szó esetén már akár 2-3 percet is elvehet az értékes időnkből, ami egy vizsga esetén nagyon lényeges hátrány lehet. Fontos tehát gyorsnak és hatékonynak lennünk, így érdemes az ábécét a hagyományos módon előre „bemagolni”, „bebiflázni”.

            A könyvformában kiadott szótárak rendszerint jóval több információt tartalmaznak, mint az interneten elérhető online szótárak, nem beszélve arról, hogy vizsgán általában nem megengedett online szótár használata. Ne szoktassuk rá tehát magunkat a kizárólagos online szókeresésre, mert egy éles vizsgán már gyakorlottnak kell lennünk egy hagyományos szótárral is.

            Milyen tulajdonságait kell ismernünk egy szónak, hogy pontosan értsük és tudjuk, hogyan lehet szövegben használni?

1. A szó helyesírása

- Érthető, hogy tudnunk kell a szóról a helyesírását. Amikor egy írott szövegben találkozunk egy új szóval, ez rendszerint nem probléma, feltéve, hogy a szöveg minőségi helyről származik (újságcikk, regény, tudományos szöveg, stb.). Amennyiben magánlevélről van szó, ott már előfordulhatnak apróbb hibák, de még nehezebb a dolgunk, ha egy hallott szöveg alapján szeretnénk egy új szót megkeresni. Ilyen esetben a szó további tulajdonságainak ismerete nagyban segíthet minket.

2. A szó kiejtése

- A szó helyesírása messze nem elegendő a szó ismeretéhez. A kiejtése legalább olyan fontos, hiszen ki kell tudnunk mondani, és ha más mondja ki, fel kell tudnunk ismerni azt. A fonetikus átírása egy szónak, melyet a legtöbb minőségi szótár tartalmaz, szintén nagy segítség lehet. Ha a szótárhoz hanganyag is társul, a szót többször meg is hallgathatjuk, hogy a szó alaposan „beüljön”.

3. A szó szófaja

- Nagyon lényeges tudnunk a szó szófaját (ige, főnév, melléknév, stb.), hiszen ez határozza meg hogy mondatban hogyan és hol használhatjuk. Ragozhatjuk-e, használhatjuk-e többes számban, a mondatnak jellemzően az elejére vagy a végére kerül? 

4. A szó jelentése, jelentései

- Érdekes talán, hogy nem első helyen említjük a szó jelentését. Bár szinte a legfontosabb tulajdonsága, de nem az egyetlen. Egy szónak ráadásul rendszerint több jelentése van. Ha látjuk a szöveget, ahol előfordul, már a keresés előtt kaphatunk egy előképet, egy benyomást, hogy a jelentései közül melyikre lesz szükségünk. Sok időt takarítunk meg, ha nem olvassuk el az összes jelentést, hanem gyorsolvasással, a számunkra fölösleges részeken átfutva azonnal a keresett jelentésre fókuszálunk.

4. A szó mondatbeli használata

- Bár utolsó helyen említjük, ez a tulajdonság majdnem az összes előzőt magába foglalja. A legjobb szótárak példamondatokat tartalmaznak. Különböző példákat hoznak a szó különböző jelentéseire. Innen tudható, hogy más szavakkal tipikusan együtt jár-e, vannak-e vonzatai, milyen kifejezésekben fordul elő, milyen szókapcsolatok társíthatóak hozzá és nem utolsó sorban milyen a szó stílusa, milyen regiszterben fordul elő jellemzően. Ha a szavakat példamondatokban tanuljuk, nem csak gyorsabban és hatékonyabban haladunk előre, hanem a tanulás közben a példákon keresztül nyelvtani, mondatszerkesztési készségünk is fejlődik, sőt ezzel együtt más szavakat is megtanulhatunk vagy már korábban tanult szavakról való ismereteinket mélyítjük.

Ezek után reméljük, sokkal könnyebb lesz kiválasztani a megfelelő szótárt is a következő tanévre.

 

További kérdések esetén szakértő segítőink az alábbi címen rendelkezésre állnak:

Szólj hozzá!

Címkék: olasz német japán spanyol angol szótár könyvesbolt nyelviskola tankönyv Nyíregyháza ILS


A bejegyzés trackback címe:

https://nyelves.blog.hu/api/trackback/id/tr354700286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása