HTML

Az ILS Nyelviskola blogja

Idegen nyelven tudni kell - mi ebben segíthetünk.

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2012.06.09. 14:59 RozsAliz

A műkritikaírás titkai

Sokan úgy vélik, hogy a kritikaírás a profi újságírók feladata, nem a hétköznapi embereké. De ha jobban belegondolunk ez manapság már nem így van. Az Interneten elterjedt a szabad véleménynyilvánítás, a világhálót rendszeresen használók fórumokon, különböző portálokon fejtik ki észrevételeiket filmekről, előadásokról, vagy frissen megjelent könyvekről. Elmondhatjuk, hogy a ma embere ugyanúgy kinyilvánítja véleményét, mint egy szakember, ezért sem árt közelebbről megismerkednünk a műkritika írásának mikéntjével.

 

A műkritika a publicisztikai írásokhoz tartozik, ezért a feladat szerint általában valamilyen magazin, online vagy nyomtatott médium számára kell megírnod. A műkritika nem más, mint egy konkrét műalkotás értékelő elemzése. Legtöbbször egy könyvet (regényt), színházi előadást, filmet vagy koncertet kell „boncolgatni”. Véleményt alkotsz a műről, és közlöd miért ajánlod, vagy nem ajánlod másoknak a szóban forgó alkotást. Nem nagy ördöngösség papírra vetni egy kritikát, de nem árt figyelembe venni a következő szempontokat:

 

Először is, nem mindegy ki a célközönség. Az írás stílusa, nyelvezete „lazább”, ha egy iskolaújság számára készül, és komolyabb, ha egy felnőtteknek szóló magazinnak íródik.

Szerencsére legtöbbször neked kell eldöntened konkrétan melyik könyvről, filmről, színdarabról fogsz írni, tehát választhatsz egy általad nagyon jól ismert alkotást, amiről tudod a legfontosabb adatokat. Itt súgom meg, hogy nyugodtan használhatod a képzelőerődet is, vagyis fiktív, nem létező címeket, neveket, témákat is kitalálhatsz! A lényeg, hogy hitelesen „tálald” a dolgozatodban!

Mindig tervezd meg előre pontosan mit fogsz írni, hiszen a terjedelem itt is előre meg van határozva!

 

Először nézzük meg közelebbről, hogyan írj egy könyvélményről!

Kötelező megadni a szerző nevét a mű címét, és pár sornyi információt az íróról vagy az alkotásáról (Pl.: dicsőíteni, mert híres író; mikor írta a könyvet, megemlíteni néhány híres művét stb.).

FONTOS! Mindig konkrétan nevezd meg miről írsz, ne általánosságokban beszélj!

Ezután röviden foglald össze a regény cselekményét, de ne ereszd hosszú lére, ne merülj el a részletekben! Ne áruld el a végkifejletet, mert ezzel az írással az egyik célod az, hogy felkeltsd az olvasó érdeklődését!

Ezt követően fejtsd ki tetszésedet vagy nemtetszésedet, és indokold is meg! Említsd meg kiknek ajánlod, milyen csoportoknak szól, és kiknek nem javallott elolvasni! Zárhatod az írásodat egy csattanós mondattal.

 

Tulajdonképpen hasonlóképpen kell eljárnod, ha filmet, vagy koncertet elemzel. (Film: ki rendezte, kik játsszák a főbb szerepeket, milyen speciális effektek teszik érdekessé; koncert: helyszín, zenészek neve, hangulat, légköre stb.) Leírod, amit láttál, a benyomásaidat, érzéseidet, véleményedet.

 

Stílusbeli követelmények: a mondatok felépítésénél törekedj a világosságra! A kompozíció legyen áttekinthető, követhető. Mondanivalódat érthetően fogalmazd meg, arról írj, amit fontosnak tartasz! Színesítsd „erős”, „ütős” melléknevekkel, kerüld a nagyon szimpla szavak használatát. (Például: ne azt írd, hogy „jó”, helyette írd, hogy „nagyszerű”, „pompás”, „elképesztő” stb.) Ha angolul írsz, az összevonás megengedett.

 

Felmerülő kérdéseidet ide várjuk: nyelvtanulas@ilsnyh.hu

 

R.A.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nyelves.blog.hu/api/trackback/id/tr334575239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása