HTML

Az ILS Nyelviskola blogja

Idegen nyelven tudni kell - mi ebben segíthetünk.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2012.04.05. 21:33 RozsAliz

MILYEN A JÓ ’STORY’?

 

 

Az angol írásbeli nyelvvizsga része az íráskészséget mérő feladat, ami többnyire két részből áll. Először egy ügyintéző levelet (vagy e-mailt) kérnek, amit hivatalos stílusban kell megírni. A másik írás több stílust képviselhet, legtöbbször magánlevél, esszé, történet, kritika, újságcikk, olvasói levél, riport, blogbejegyzés stb.

Most a történetíráshoz (story writing) adok megszívlelendő tanácsokat.

 

Ezeknek a fogalmazásoknak körülbelül 120-180 szót kell tartalmazniuk, és vagy a történet címét adják meg, vagy az első, illetve az utolsó mondatát. Nem mindegy mivel tűzdeled tele az írásodat, hogy érdekes, illetve nyelvileg is jól felépített legyen.

Lényeges, hogy olyan fogalmazást hozz léte, ami szórakoztatja az olvasót. No persze nem várják el egy izgalomtól izzadó tenyerű vizsgázótól, hogy élete fő művét a nyelvvizsga hevében hozza létre, de nem árt, ha a történet frappáns és érdekes, netalántán egyedi, és leköti a pontozó tanár figyelmét.

Sokszor kérdezik a diákok, hogy igaz történetet vessenek papírra, vagy lehet kitalált is az irományuk. Erre azt szoktam válaszolni, hogy nyugodtan mozgósítsák a képzelőerejüket, de arra figyeljenek, hogy ne essenek túlzásokba.

Mielőtt hozzákezdenél az íráshoz, gondold át miről fogsz írni, mi lesz a történet fő eseménye! Ha már korábban írtál hasonló terjedelmű sztorit érezni fogod körülbelül mennyi információt tartalmazhat. Vigyázz, hogy ne bonyolítsd túl, ne fusson a történet sok szálon! Nem árt egy rövid vázlatot írni. Ha nincs idő leírni, a tervezetet „fejben is összerakhatod”:

-          opening: helyszín, idő, főszereplőkről és az érzéseikről néhány szó

-          main events: mi történt – hogyan kezdődött a történet, hogyan bontakozott ki

-          ending: mi a végkimenetele a sztorinak, mondanivaló vagy váratlan befejezés

Minimálisan három bekezdésből áll egy fogalmazás, úgy, ahogy még az általános iskola alsó tagozatában megtanultuk: bevezetés, tárgyalás, befejezés. (opening, body=main events and ending) A tárgyalás több bekezdést is tartalmazhat.

FONTOS! A bekezdéseknek el kell különülniük egymástól, láthatóan tagolj, olvashatóan írj!

A feladatot figyelmesen olvasd el! Nem mindegy mit várnak el: vagy egyes szám első személyben, vagy harmadik személyben kell írni.

Ne legyen a történet formális (hivatalos) stílusú. Legtöbbször egy semleges hangvételt érdemes megütni, mert a túl közvetlen stílus sem szerencsés.

Írd a történetet múlt időben, vonultasd fel az összes múlt időt! (Past Simple: egymást követő események, Past Continuous: amikor háttér információt adsz meg, például: odakint esett a hó, Past Perfect: egy korábbi eseményre utalsz)

Melléknevekkel, határozószókkal tedd élénkké, színessé a sztorit!

Használj különböző kötőszavakat, néhol szenvedő szerkezetet, feltételes módot!

Idézd a szereplőket szó szerint, ne bonyolódj bele a függő beszédbe!

Zárd le a történetet úgy, hogy érthető legyen az olvasó számára!

A végén ne felejtsd el átnézni, javítsd ki a hibáidat! (Feltéve, ha észreveszed.)

FONTOS! Nem lehet a sztori sokkal rövidebb vagy hosszabb az előírtnál. Gazdálkodj jól a rendelkezésedre álló idővel! Ne kapkodj, ne csapd össze az írást!

 

Rozsnyai Aliz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nyelves.blog.hu/api/trackback/id/tr784366466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása