HTML

Az ILS Nyelviskola blogja

Idegen nyelven tudni kell - mi ebben segíthetünk.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2012.03.15. 18:08 RozsAliz

A tíz legszebb angol szó

Kosztolányi Dezső szerint a tíz legszebb magyar szó a következő: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír.

Egy 2009-es Magyar Nyelv Éve alkalmából szervezett versenyen ezekre a szavakra szavaztak legtöbben az Interneten: édesanya, lenolaj, édesem, fricska, cipőfűző, szerelem, pillangó, guriga, szeretlek és alkony.

Érdekes módon nincs egyetlen szó sem, ami azonos. Míg Kosztolányinál az egy szótagú szavak voltak a befutók, 2009-ben csupa több szótagú szóra voksoltak.

De mitől szép egy szó? A csengésétől, zeneiségétől? Vagy a magyar nyelvben a magas és mély magánhangzók miatt hallunk bizonyos szavakat szépnek? Netalántán a jelentése dominál? Egy külföldi, aki nem ismeri a szó jelentését, pusztán a hangzása alapján dönt. Számunkra meghökkentő, hogy olyan szavakra szavaznak, amelyeket mi semmiképpen sem választanánk. Egy listán például a cipőfűző és a dűlmirigyrák is felmerült a legszebb magyar szavak között.

Itt az idő, hogy megszavazzuk a tíz legszebb angol szót!

A döntés teljesen szubjektív!

Én például néha órán ’ízlelgetem’ az angol szavakat, és rácsodálkozom, hogy mennyi szép szó van. Most ezek a kedvenceim: pussywillow, silent consonant, cherry, seawitch. (Csakis a hangzásuk miatt!)

Neked vannak kedvenceid?

Írjd meg az összes szót, ami tetszik (lehet több mint tíz szó!) március 31-ig erre az e-mail címre: nyelvtanulas@ilsnyh.hu

A legtöbb szavazatot kapott szavakat közzétesszük a facebook-on, és lájkolással választjuk ki a legszebb tízet.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nyelves.blog.hu/api/trackback/id/tr754318847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása