HTML

Az ILS Nyelviskola blogja

Idegen nyelven tudni kell - mi ebben segíthetünk.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2007.04.16. 10:00 arnifi

Nyelvérzék – kinek van, kinek nincs?

Számtalanszor hallottam a kifogást: "Azért nem tudok angolul, németül, stb. mert nincs nyelvérzékem." Vagy: "De jó neked, hogy ilyen jó nyelvérzéked van!" Ilyenkor meg szoktam kérdezni, hogy az illető hogyan tanult meg magyarul nyelvérzék nélkül. Köztudott ugyanis, hogy a magyar a világon az egyik legnehezebben elsajátitható nyelv, talán csak a kinai nehezebb. Mondják aztán, hogy ja, az más, az az anyanyelvem.

Pedig érdemes ezen elgondolkodni. A mai tudományos hozzáállás a nyelvtanulás kérdésében az, hogy aki képes egy nyelvet megtanulni (az anyanyelvét, vagy ahogy nyelves körökben hivják az elsőként elsajátitott nyelvet), az képes további – idegen nyelveket is megtanulni. Csak a módszerben, a körülményekben és a befektett idő mennyiségében van különbség.

Nekem, mint idegennyelv-tanárnak, meggyőződésem, hogy a hagyomános értelemben vett "nyelvérzék hiányában" is lehetséges eredményesen idegennyelvet tanulni. Éppen úgy, mint ahogy minden kisgyermeknél változó, hogy mikor kezd el beszélni, illetve, hogy mekkora szókinccsel és milyen bonyolult nyelvi struktúrákkal rendelkezik egy bizonyos korban, az idegennyelvet tanulóknál is megfigyelhető, hogy vannak olyanok, akik viszonylag kis időbefektetéssel, gyorsan tanulnak, és vannak olyanok, akiknek másokhoz képest több gyakorlásra és hosszabb időre van szükségük. Van, akinek egy szót elég egyszer-kétszer látnia, hallania ahhoz, hogy aztán biztonsággal használja a megfelelő szövegkörnyezetben, van, akinek 15-20 alkalom szükséges ugyenezen eredmény eléréséhez. Egyéne válogatja. Ez viszont nem ad okot arra, hogy feladjuk a nyelvtanulást. Hasznos, ha ismerjük önmagunkat, hogy hogyan tanulunk a leghatékonyabban.

Ismétlem: olyan nincs, hogy valaki, ha akar, ne tudna megtanulni egy idegennyelvet, ha már egy nyelven képes kommunikálni. Úgyhogy irány a nyelviskola! Elég a kifogásokból, ideje tényleg megtanulni idegenül.

1 komment

Címkék: tanulás nyelv nyelvérzék


A bejegyzés trackback címe:

https://nyelves.blog.hu/api/trackback/id/tr4258213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

finomanarancs 2009.05.10. 10:13:35

1. Az ember az anyanyelvét teljesen máshogy tanulja, mint felnőtt korában az idegen nyelveket, úgyhogy a nyelvérzéknek nincs közvetlen köze az anyanyelvi tudáshoz.

2. A magyar nem a világ egyik legnehezebben megtanulható nyelve. A nyelvek mind kb. egyforma nehezek, nincs olyan, hogy legnehezebben megtanulható. A kínait az ideografikus írása miatt nehéz megtanulni. Az írás nem a nyelv szerves része, pl. a kínait is le lehet írni latin betűkkel, és akkor nem nehezebb megtanulni, mint más nyelvet (de nem is könnyebb).

3. Az idegen nyelvek megtanulásának képességében hatalmas különbségek vannak csak úgy, mint bármilyen képességben. Tehát a nyelvérzék mint olyan valóban létező dolog.

4. Az apám is nyelvtanár, és volt már olyan tanítványa, akit még a legegyszerűbb dolgokra sem tudott megtanítani. Nem volt lusta az illető, de képtelen volt bármilyen idegen nyelvet akár csak alapszinten megtanulni.
süti beállítások módosítása